Back to the list

Descrierea Calcarului (Carbonatul de Calciu)

Calcarul, sau carbonatul de calciu este o sare a acidului carbonic. Multe zone, cum ar fi Jura, în Alpii Șvabi sau în Dolomiți constau în principal în pietre de calcar. Deseori acolo se găsesc fosile ale fostelor creaturi marine. Cu milioane de ani în urmă, nivelul mării era atât de mare încât depășea munții de atunci. Circuitul următor dorește să arate modul în care au apărut acești munți. 

Circuitul apei 


În atmosfera noastră se află mereu o cantitate redusă de dioxid de carbon. Acesta se dizolvă cu ușurință în apă, de aceea apa de ploaie sau apa subterană conține întotdeauna dioxid de carbon dizolvat, de ex. acid carbonic: 

Pasul 1: circuitul: dioxid de carbon + apă -> acid carbonic 

Dacă apa carbonatată curge pe piatra de calcar, calcarul se descompune din cauza carbonatului acid de calciu. 

Pasul 2: acid carbonic + carbonat de calciu -> carbonat acid de calciu 

Apa care conține carbonat acid de calciu (apă grea) este spălată prin intermediul apelor subterane. Ori de câte ori apa se evaporă sau se încălzește, carbonatul acid de calciu se transformă înapoi în var și dioxid de carbon. Astfel, primele două etape se inversează: 

Pasul 3: carbonat acid de calciu -> carbonat de calciu + dioxid de carbon + apă 

Acest proces are loc în natură, în special în peșterile cu stalactite și stalagmite. Apa care curge pe stalactite se evaporă încet și formează calcar dur (stalactită). Cu toate acestea, cea mai mare cantitate de calcar este produsă de animale marine, cum ar fi corali, melci și midii. Cu ajutorul apei dure, acestea își construiesc cochiliile de calcar, eliberând dioxid de carbon și apă în mediul înconjurător. Astfel se închide circuitul calcarului. În acest mod s-au format munții calcaroși!