Back to the list

Duritatea apei și impactul acesteia 

Duritatea apei 

Trebuie să țineți cont de acest lucru:Deseori, calcarul nu este disponibil în natură doar sub formă de pietre, ci se găsește și în apă, sub formă dizolvată. Cu cât apa este mai calcaroasă, cu atât este mai grea. Duritatea apei - o măsură a cantității de calciu și magneziu dizolvat în apă - se măsoară în nivelul de duritate francez (+fH).


Apa este un solvent și un mijloc de transport excelent. În natură, apa curge peste pietre, pietriș și prin sol. Din acestea absoarbe minerale valoroase, precum magneziul sau carbonatul de calciu, cunoscut și cu denumirea de calcar. Cu cât apa absoarbe mai mult calcar și magneziu, cu atât va fi mai dură. Acest lucru nu afectează calitatea apei, ba chiar dă apei un gust mai bun. 

Efectele apei dure 

Pot apărea probleme în instalațiile locuinței din cauza apei bogate în calcar: prea mult calcar în apă deranjeazp atunci când aceasta intră în contact cu materiale alcaline, cum ar fi săpunul, sau dacă este încălzită sau vaporizată. În cazul acesta se formează pietre de calcar. Deseori afectează încălzitoarele de apă, mașinile de spălat, capetele de duș și conductele care transportă apă caldă. Acest lucru înseamnă că aparatele de uz casnic trebuie să fie întreținute în mod corespunzător iar cantitatea de detergent pentru duritatea apei trebuie să fie ajustată.

În Elveția, duritatea apei este clasificată în 6 grade de duritate: 

  • Foarte moale0 - 7 °fh 
  • Moale7 - 15 °fh 
  • Duritate medie15 - 25 °fh 
  • Destul de dură25 - 30 °fh 
  • Dură30 - 38 °fh 
  • Foarte dură> 38 °fh 

Mai multe detalii despre duritatea apei de la locuința dumneavoastră pot fi găsite aici:Duritatea apei în locuința dumneavoastră